Twijfels over je Bachelor? Zo kun je bijsturen!

Interview met Berbel Emmens

De knoop doorgehakt en ingeschreven voor een studie? Ook dan kunnen ergens twijfels blijven knagen. Laat deze je niet gek maken. Er valt nog meer dan genoeg te kiezen tijdens je studie!

Bijna alle bachelors hebben in het eerste jaar een programma dat vastligt. Best mogelijk dat je daarin vakken krijgt die je niet leuk vindt. Maar dit wil niet meteen zeggen dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt.

Bij de meeste studies kun je in het tweede jaar al bepaalde vakken, een richting of een minor kiezen. Deze kunnen meer van elkaar verschillen dan je denkt. Je kunt hiermee voorsorteren in de door jouw gewenste richting.

En wist je dat je een vak of een minor naar keuze kunt volgen aan een andere hogeschool of universiteit dan waar je bent ingeschreven? Dit kan makkelijk en vaak kosteloos via Kies Op Maat: ziehttps://www.kiesopmaat.nl/.

Bij het kiezen van een master zijn de mogelijkheden weer enorm. In Nederland alleen al zijn er ruim 1200 verschillende masters. En dan heb je ook nog de keuze uit een reguliere, een verdiepende, een brede of een onderzoeksmaster.

Soms is het zelfs mogelijk om een master in een hele andere richting dan je bachelor te kiezen. Een premasterprogramma of een schakeltraject is dan vaak noodzakelijk.

Berbel Emmens is verbonden aan studiekeuze adviesbureau Kieswijs en gespecialiseerd in begeleiding bij een masterkeuze. Zij onderzoekt de opties en werkt voor een masterkeuze advies – net als bij een bachelorkeuze – met een door Kieswijs ontwikkelde test speciaal voor jongeren, waarin wordt gekeken naar persoonlijkheid, motivatie, interesses en competenties. De vragen zijn dan afgestemd op master kiezers en gaan in op je ervaringen tijdens je bachelor.

Volgens Berbel is een omweg soms nodig. ‘Elke keuze levert iets op. Het geeft je een ervaring en kan je inzichten opleveren die je anders niet gehad zou hebben.’ Ze geeft een voorbeeld van een jongen die voor advies over de keuze van zijn bachelor naar Kieswijs ging. ‘Tegen het advies in ging hij geneeskunde studeren. Enkele jaren later kwam terug bij ons voor zijn masterkeuze advies. Tijdens het lopen van zijn coschappen was hij er namelijk achter gekomen, dat hij totaal geen energie kreeg van het patiëntcontact en dat hij zich in een ziekenhuisomgeving ook niet echt thuis voelde.’

‘Op de vraag wat hem destijds de doorslag had gegeven voor het maken van de keuze voor geneeskunde, kwam het eerlijke antwoord: “Ik ging voor de witte jas”. Aanzien en status was destijds voor hem ontzettend belangrijk.

Vier jaar later kon hij dat meer relativeren. Hij was tot het inzicht gekomen dat er andere factoren zijn die het plezier in je werk bepalen. Bij zijn bachelor keuze was hij nog niet zover. Hij stond er toen niet voor open om kanten van de studie en het beroep als arts te horen die minder bij hem aansloten. Dat moest hij eerst zelf ondervinden.’

Na het afronden van zijn bachelor geneeskunde kon deze jongen via een premaster traject starten aan een master finance. Berbel: ‘Inmiddels werkt hij bijna een jaar als consultant bij een gerenommeerd internationaal adviesbureau en is heel blij met zijn studie- en carrièreswitch!’

TESTIMONIAL

“Complimenten voor het mooie advies en het gesprek dat we hadden! Dat doe je echt fantastisch!”

Heb je de informatie gelezen over onze werkwijze bij ‘Masterkeuze’ en zoek je advies voor het kiezen van jouw masteropleiding?

Als je onderstaand verkort aanmeldingsformulier voor het masterkeuze adviestraject invult, nemen we per omgaande contact met je op!