Wat kost een master opleiding?

Om te studeren betaal je collegegeld aan de betreffende hogeschool of universiteit collegegeld. Voor je eerste bachelorstudie en eerste masterstudie betaal je over het algemeen het wettelijk collegegeld. De overheid stelt jaarlijks de hoogte hiervan vast. Op de site van DUO staat aan welke voorwaarden je moet voldoen om wettelijk collegegeld te betalen. Als je niet voldoet aan deze voorwaarden (bijvoorbeeld omdat je al een masterdiploma hebt behaald), dan betaal je het instellingscollegegeld. Dit bedrag verschilt per instelling en is vaak een stuk hoger dan het wettelijk collegegeld. Let op: particuliere instellingen bepalen zelf de hoogte van hun collegegeld.

Kosten premaster of schakelprogramma

De kosten van een premaster of schakelprogramma verschillen en het recht op studiefinanciering is afhankelijk van de aard van je inschrijving voor de premaster. Om toegang te krijgen tot een gewenste masteropleiding kun je als voltijdstudent ingeschreven worden voor een regulier bachelorprogramma. In dat geval heb je recht op studiefinanciering. Maar niet in alle gevallen is het mogelijk om de premaster via een bacheloropleiding te volgen. Je moet dan een (al dan niet op maat gemaakte) premaster volgen. In dat geval bestaat er vaak geen recht op studiefinanciering. Informeer hiernaar bij de betreffende onderwijsstelling. Aanvullende informatie vind je ook bij DUO.

TESTIMONIAL

“Complimenten voor het mooie advies en het gesprek dat we hadden! Dat doe je echt fantastisch!”

Maak een afspraak

Heb je de informatie gelezen over onze werkwijze bij ‘Masterkeuze’ en zoek je advies voor het kiezen van jouw masteropleiding?

Als je onderstaand verkort aanmeldingsformulier voor het Masterkeuze adviestraject invult, nemen we per omgaande contact met je op!